Informační portál o světě bezpilotních prostředků

duben 2017

Prevence nehod multikoptér: (2) Letěl jsem, neviděl jsem, spadl jsem

Druhým dílem pokračuje seriál Mirky Paškové o nebezpečích číhajících na drony a jejich operátory - tentokrát se týká nehod způsobených ztrátou orientace. Je psaný především z pohledu profesionálního provozovatele, to ovšem neznamená, že tam nenajdou cenné informace i majitelé levnějších "konfekčních" dronů. Speciálně pro ně bude pak určený následující díl seriálu týkající se orientace při letech amatérských strojů.

Číst dál...

Vahana: megadron, se kterým chce Airbus létat ve městech

Městská doprava se dusí, odborníci proto předpokládají, že se přestěhuje z ulic do vzduchu. Umožní to megadrony - bezpilotní elektrické stroje pro jednu osobu, které budou fungovat jako taxi. Jedním z nich je Vahana A3, ne jehož vývoji se podílí letecká společnost Airbus. To současně vyvíjí i systém řízení vzdušného provozu, Skyways, který  nad městy vytvoří neviditelné dopravní magistrály

Číst dál...

Jak jsme létali se čtyřmi drony

Počasí sice o svátcích nestálo za nic, ale jiné okolnosti přály tomu, že jsme během jediného odpoledne létali a natáčeli se čtyřmi typy dronů, o kterých se teď mluví asi nejvíc: DJI Mavic Pro, DJI Phantom 4, Yuneec Typhoon H a Xiro Xplorer V. Na jeden každý z nich jsme napsali, píšeme nebo napíšeme na DroneWeb podrobnější recenze, tady se pokusím o shrnutí dojmů a zběžné porovnání - užitečné zejména pro ty, kdo se teprve rozhodují.

Číst dál...

Prevence nehod multikoptér (1): Záludné létání v mrazivém počasí

Jaro lákalo k létání, teď se ale zima vrátila a vypadá to, že hned tak neodtáhne - na horách dokonce i s vydatnou sněhovou nadílkou. Přesto není nezbytně nutné ukládat drony zpět do skříní k zimnímu spánku. První díl seriálu o nehodách dronů od Mirky Paškové z firmy Robodrone radí, jak si vychutnat pohled z výšky i na promrzlou krajinu a při to dron neroztřískat o zem, nebo nedejbože o lyžaře

Číst dál...

Xiro Xplorer - dron, na který se ptáte 1. Vybalujeme

Už na první pohled dron Xiro Xplorer zaujme neobvyklým a působivým designem - a pozornost většiny zájemců o létání se ještě zvýší po seznámení s cenou a schopnostmi. Momentálně nabízí asi za nejméně peněz nejvíc muziky, takže nepřekvapí, že jsme poslední dobou dostávali čím dál víc dotazů na test a recenzi. Díky zápůjčce od firmy RCprofi.cz nyní můžeme těmto požadavkům vyjít vstříc.

Číst dál...

DJI chystá další bombu: Spark bude ještě menší než Mavic

Zprávy se sice objevily začátkem dubna, ale zjevně to není apríl: DJI chystá něco ještě menšího, než Mavic. O přesných specifikacích zatím odborný tisk spíš jen spekuluje, přesto je zřejmé, že tímto doslova kapesním dronem s výkony velkého se DJI znovu chystá přepsat definici toho, jak komerční bezpilotní prostředek vypadá a co dokáže.

Číst dál...

Co se s drony musí, smí a nesmí, aneb legendární Doplněk X

Z mnoha diskusních skupin a facebookových profilů je zřejmé, že mnoho majitelů dronů dělá věci, které by se dělat neměly. U jiných to ale tak jasné není, o čemž svědčí i debaty pod příspěvky. Přitom postihy mohou být velmi citelné. Proto tu dáváme plné znění pověstného Doplňku X, o němž mnozí ani nevědí a jiní o něm sice mluví, ale nikdy ho neviděli. Přitom jde o předpis, který by měl každý provozovatel dronu alespoň rámcově znát.

Číst dál...

ISIS a využití civilních dronů k vojenským účelům

Drony, stejně jako většina pokročilých technologií, vznikly za účelem vojenského využití. Teprve později se rozšířili i do civilního sektoru. Zlevnění a zmenšení elektroniky umožnilo masivní rozšíření i mezi běžné spotřebitele a byla jen otázka času, kdy je využijí polovojenské a teroristické organizace. Zatím nejdále v použití běžných, veřejně dostupných dronů je Islámský stát (ISIS), který je využívá nejen k průzkumu ale relativně čerstvě i přímo v boji.

Číst dál...
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS

Populární příspěvky

Předpisy pro létání s drony v ČR

29-02-2016 Hits:173608 Legislativa Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Jaké jsou předpisy pro létání s drony v ČR? V tomto článku si rozebereme nejen samotné pře... Read more

AisView - pomocník každého pilota dronu

05-08-2016 Hits:62046 Začínáme Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Létáte s dronem a nejste si přesně jisti, kde smíte a kde ne? V takovém případě bychom rád... Read more

Z historie dronů: 1. Neprávem zapomenutý…

23-06-2016 Hits:55248 Vojenské drony Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Historie dronů je starší, než se na první pohled zdá. Jejich kořeny sahají i na naše území... Read more

Seriál: Začínáme s drony: 3. Základy říz…

16-04-2016 Hits:29139 Začínáme Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Pokud dron umí ještě něco víc než stoupat, klesat a zatáčet, výrobce se nezapomene pochlub... Read more