Informační portál o světě bezpilotních prostředků

listopad 2019

Test DJI Mavic Mini. Díl 3: Co umí a co neumí kamera

Minule jsem sice slíbil, že další díl testu DJI Mavic Mini už bude o létání, jenže s dronem byly problémy, o kterých bych nerad psal, dokud o nich nezjistím víc. Ale i tak se létalo, fotilo a natáčelo, takže to trochu prohodíme a v tomhle dílu se budeme věnovat kameře kapesního minidronu, zatímco o létání bude až ten další.

Číst dál...

Drony jako ptáci

Dron se nemusí vyznačovat jen vrtulemi, je i silná snaha vyvinout bezpilotní prostředky létající na jiných principech. Patří mezi ně především ornitoptéry - stroje s mávavými křídly napodobující ptačí let. Důvodů pro jejich vývoj je mnoho; od leteckých schopností ptáků, na které letadla s pevným křídlem nemají, až po nenápadnost vyplývající z podoby s opeřenci.

Číst dál...

Test DJI Mavic Mini. Díl 2: Nová ovládací aplikace DJI Fly

V minulém dílu seriálu jsme Mavic Mini vybalili z krabice a trochu se s ním seznámili. Létat  ale ještě nebude, protože nejdřív je nutné nabít akumulátory a hlavně nahrát do smartphonu ovládací aplikaci. Ta představuje první překvapení: už nejde o verzi staré dobré DJI GO(4), ale o úplně nový produkt s názvem DJI Fly.

Číst dál...

Test DJI Mavic Mini. 1. část: Tak už ho máme

Každý nový stroj od DJI je událost - a každý kvůli něčemu jinému. Platí to i o Mavic Mini, kterým zřejmě vstupujeme do éry nových evropských předpisů. Jde totiž momentálně o jediný kvalitní dron, který se (s drobnými výhradami) vejde do relativně tolerantní kategorie C0, takže jsme samozřejmě chtěli zjistit, jaké jsou jeho skutečné schopnosti.

Číst dál...

Nová pravidla pro drony: z čeho musí vycházet národní předpisy

Nová evropská legislativa týkající se dronů je hotová a během příštího roku má vstoupit v platnost její česká verze. To budí oprávněné obavy - zdejší úředníci s gustem mění předpisy k horšímu, protože vědí, že "lid" bude v jejich svévolné tvořivosti vidět dílo EU. Není proto špatné vědět, jak vypadá originál doopravdy. Mimo jiné i proto, že teď je pořád ještě čas pokusit se aspoň něco ovlivnit.

Číst dál...

Nová kniha: Závodní koptéry a jak na ně

Knih o dronech už u nás pár vyšlo, ale přesto je tahle svým způsobem první a nejen proto, že - jak prozrazuje název - je o závodních strojích. Zabývá se dost podrobně i jejich konstrukcí a stavbou obecně, což ocení všichni, kdo chtějí o dronech vědět víc, než jen to jaký si mají koupit a jak s ním létat.

Číst dál...

Nejlepší drony 2019

Žebříčky jsou vždycky ošemetná věc,  přesto server PCmag jeden takový vytvořil z dronů vyskytujících se na trhu roku 2019. O výběru a pořadí se dá diskutovat, ale přesto není zas tak nezajímavé si přečíst, co o současném sortimentu soudí redaktoři magazínu orientovaného na počítačové geeky, tedy nikoliv přímo na dronaře.

Číst dál...
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS

Populární příspěvky

Předpisy pro létání s drony v ČR

29-02-2016 Hits:173978 Legislativa Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Jaké jsou předpisy pro létání s drony v ČR? V tomto článku si rozebereme nejen samotné pře... Read more

AisView - pomocník každého pilota dronu

05-08-2016 Hits:62230 Začínáme Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Létáte s dronem a nejste si přesně jisti, kde smíte a kde ne? V takovém případě bychom rád... Read more

Z historie dronů: 1. Neprávem zapomenutý…

23-06-2016 Hits:55606 Vojenské drony Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Historie dronů je starší, než se na první pohled zdá. Jejich kořeny sahají i na naše území... Read more

Seriál: Začínáme s drony: 3. Základy říz…

16-04-2016 Hits:29253 Začínáme Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Pokud dron umí ještě něco víc než stoupat, klesat a zatáčet, výrobce se nezapomene pochlub... Read more